World Pheasant Association Benelux

Inhoudsopgave:

Over WPA

Luitenant-Kolonel Jimmy O. M. Roberts LVO MBE MC, 1916 - 1997

De conservatie van wilde hoenderachtigen kan op diverse wijze plaatsvinden. De beste methode is echter het beschermen van het natuurlijke habitat. Wijlen Kolonel Jimmy O. M. Roberts LVO MBE MC was zich hiervan al zeer vroeg bewust. Hij is dan ook de initiatiefnemer van het Pipar project, een van de eerste grote projecten van de World Pheasant Association overzee.

Jimmy Roberts is geboren op 21 september 1916 te Gujarat (India), waar hij ook zijn vroegste jeugd heeft doorgebracht. Zijn vader werkte in Gujarat als onderwijzer. Later volgde Jimmy Roberts een opleiding aan Sandhurst.

Luitenant-Kolonel Jimmy O. M. Roberts LVO MBE MC
Luitenant-Kolonel Jimmy O. M. Roberts LVO MBE MC in Pipar

In 1936 werd Jimmy Roberts aangesteld als officier en keerde hij terug naar India. Bij het uitbreken van de oorlog sloot hij zich aan bij het 153 Parachute Regiment. Hij diende met grote toewijding het Britse leger in Birma en kreeg daarvoor ook een militaire onderscheiding.

Luitenant-Kolonel Jimmy Roberts was eveneens een befaamde bergbeklimmer. Hij begon daarmee al vroeg en wist met z'n 22ste jaar de Gasherbrum te bedwingen. En weldra dat Nepal open werd gesteld voor bergbeklimmers heeft hij de Annapurna 4 beklommen. Toen Luitenant-Kolonel Jimmy Roberts in 1962 van het leger zijn pensioen ontving, heeft hij Mountain Travel opgericht. Mountain Travel was in Nepal de eerste organisatie die bergbeklimmingsexpedities organiseerde.

Luitenant-Kolonel Jimmy Roberts was ook een ware liefhebber van wilde hoenderachtigen. Rondom zijn huis in Pohara (Nepal) had hij dan ook een grote fazanterie opgebouwd. Na aanleiding van de eerste WPA conferentie heeft Moutain Travel in 1979 de eerste wetenschappelijke expeditie naar het Pipar gebied georganiseerd.

Luitenant-Kolonel Jimmy Roberts heeft altijd veel tijd aan het Pipar project van de World Pheasant Association besteed en heeft het Pipar initiatief uitgebouwd tot een van de belangrijkste conservatie projecten in de Himalaya.

Op 1 November 1997 is Luitenant-Kolonel Jimmy Roberts helaas overleden, thuis in zijn woonplaats Pokhara te Nepal.