World Pheasant Association Benelux

Inhoudsopgave:

Projecten en focusgroepen

Reïntroductie cheerfazant (Catreus wallichi)

Het oorspronkelijke verspreidingsgebied van de cheerfazant (Catreus wallichi) ligt in Pakistan in de sub-tropische naaldbossen van Margallah, Murree, Hazara, Dir en Swat ufi Azad Kashmir. Helaas dreigde de cheerfazant uit te sterven in het overgrote deel van het verspreidingsgebied. Er leefde nog enkel een kleine populatie in de Neelam Vallei in Azad Kashmir. De soort is dan ook opgenomen in het Red Data Book van het IUCN.

Vanwege deze zeer verontrustende situatie is in 1977 het reïntroductie programma gestart in de Margallah Hills National Park. In eerste instatie betrof het hier een project van de Capital Development Authority (CDA) en de WPA. Later heeft ook de NWFP Forest and Wildlfe Department zich bij dit programma aangesloten voor de reïntroductie in de Hazara forests.

Prof. Dr. Zhang Zhengwang (Beijing Normal University) met eieren voor transport
Prof. Dr. Zhang Zhengwang (Beijing Normal University) met eieren voor transport

In de afgelopen decenia heeft de WPA, bij dierentuinen en particulieren in Europa, vele duizenden eieren van de cheerfazant ingezameld. Deze eieren werden vervolgens door Britisch Airways naar Pakistan gebracht. Hier werden de eieren veelal door tamme kippen uitgebroed en werden de kuikens vervolgens opgefokt in een zo natuurlijk mogelijke omgeving.

Tegenwoordig worden steeds meer kuikens door de cheerfazanten zelf uitgebroed. De dieren worden opgefokt zo dicht als mogelijk bij het gebied waar ze uiteindelijk uitgezet gaan worden.